woensdag 3 maart 2010

A take on crackers


Vorige week kregen we 's avonds mensen over de vloer voor een drankje. Een vergezellend hapje is dan wel aan de orde: geen babbelen zonder knabbelen. Ik heb een zwak voor crackers, zoutjes, pretzels,... you name it, I love it! Het liefst goed gekruid en in grote getale. Dus toen D. 's morgens binnenviel voor een portie koken en plaatjes schieten, schoof ik haar gelijk een crackerrecept onder de neus. Ik vond het daags tevoren op 101 cookbooks. Heidi Swanson is een in San Francisco wonende fotografe en schrijfster die zich op haar blog voornamelijk concentreert op de natuurlijke, biologische en vegetarische keuken. Niet getreuzeld en op naar de voorraadkast voor de nodige ingrediënten. Helaas bleek dat er noch tarwegriesmeel (min 1 - was een goedgevulde voorraadkast niet één van mijn goede voornemens voor 2010?) noch gewone bloem (min 2) voorradig was. Er stond enkel een eenzaam pak volkoren tarwemeel op het schap (D. neemt sindsdien haar voorzorgen en sleept naast alle specials ook alle basics aan).

Enfin, we maakten dus een eigen volkorenversie die weliswaar in geen mijlen lijkt op die van Mrs Swanson maar toch heel lekker is en bovendien (in beperkte consumptie) ook nog eens gezond. Erbij serveer je om het even welke tapenade of hummus ( ik had de mijne gemakkelijkheidshalve gekocht).

3 kopjes volkorenbloem
1 kopje water
1 mespunt zout
1/3 kopje olijfolie

Voor de toppings: gedroogde kruiden, chilipoeder, knoflookolie, venkelzaad, etc...

Meng de bloem en het zout, voeg daarna het water en de olie toe. Ik meng alles met de hand - je kan dit ook met de mixer (deeghaak) doen - en kneed het deeg daarna nog ongeveer 5 minuten.

Laat het een uurtje rusten onder een vochtige keukenhanddoek en verdeel het dan in kleinere porties (12 giant crackers of 24 kleinere). Rol het deeg zo fijn mogelijk uit met een deegrol (hoe dunner hoe beter - kan ook met een pastamachine) en leg de crackers op bakpapier op een bakplaat. Bestrooi met kruiden, zout of olie naar keuze. Laat ze bakken op 180° tot ze goudbruin zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen