zondag 12 september 2010

Vlierbessensiroop en jam


Voor de eerste schorre kelen en beginnende hoestjes is deze vlierbessensiroop een probaat middeltje. Ik maakte dus al een eerste lading eind augustus want dit meisje moest vanaf begin september opnieuw voor de klas staan. Eigenlijk was het toen nog een beetje te vroeg. Als je de vlier nu plukt zijn alle bessen donkerrood. De groene bessen mag je niet gebruiken. Ook de rijpe bessen kun je trouwens alleen eten nadat ze gekookt zijn. En zo maak je er lekkere siroop of jam van die massa's vitamine C bevat.

De vlier is een hoge, stevige struik waaraan de vruchtjes in trossen aan donkerrode steeltjes groeien. Je kan vlier op heel veel plaatsen in het wild vinden.

We trokken er met de fiets op uit waar deze meisjes gretig aan de slag gingen om onze manden te vullen.

Vergeet geen kratje, mand of plastic zak mee te nemen. Opgelet want vlekken gaan er absoluut niet uit!

Gebruik een vork om de bessen af te steeltjes te ritsen.

Doe dit boven een kom met water: de bessen die zinken zijn rijp. Degene die boven drijven niet. Schep deze eruit.

Voor de siroop: zet de bessen (800 gram in mijn geval) op met 100 ml water. Laat 10 minuten koken. Haal van het vuur, wrijf de bessen door een zeef en voeg 350 gram kandijsuiker toe. Laat de siroop nog eens tien minuten koken.
Voor de jam: zet de bessen meteen twee soeplepels water op het vuur, laat tien minuten koken. Wrijf de bessen door een zeef en voeg 200 gram geleisuiker toe. Laat nog eens tien minuten koken.

Wrijf de bessen door een vergiet of zeef. Vul potjes voor de jam of flesjes voor de siroop. Om ze steriel te maken: zet ze gedurende 5 minuten in een oven van 150 graden. Als ze gevuld zijn onmiddellijk sluiten. Eénmaal geopend bewaren ze ongeveer drie weken.

3 opmerkingen:

 1. mmmmmmm k ga je receptje goed gebruiken, ik heb ook maasa's vlierbessen op het oog.
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste mevrouw
  Plantyn is een educatieve uitgeverij gevestigd in Mechelen (België). Voor Land in Zicht 2A, een uitgave voor het 2e jaar basisonderwijs, willen de auteurs graag een afbeelding opnemen van vlierbessen (deze foto is reeds beschikbaar) en een vlierbessensiroop in een artisanaal uitziend potje (zelfgemaakt dus). In mijn zoektocht hiernaar kwam ik op uw blog terecht.
  Hierbij informeer ik graag of de afbeelding van uw vlierbessensiroop ter beschikking wil stellen? Zo ja, mag u deze digitaal in hoge resolutie bezorgen (in jpeg of pdf). Op die manier is er geen kwaliteitsverlies bij het drukken.
  Indien gewenst, bezorg ik u de desbetreffende oefening waarbij de foto wordt gebruikt.
  Indien u een specifieke copyrightvermelding wenst, zorg ik ervoor dat deze wordt overgenomen.
  Alvast hartelijk bedankt en vriendelijke groeten

  Kathy Janssens
  Freelance redacteur voor Plantyn
  Motstraat 32 | 2800 Mechelen | België
  ( +32 (0)474 41 07 94
  www.plantyn.com & www.thuisbasis.be & www.e-tutor.be

  BeantwoordenVerwijderen
 3. U kan mij contacteren via kaatjanssens@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen