vrijdag 22 oktober 2010

Geroosterd citroenzestepoeder

Ik heb lang getwijfeld over deze post. Aan de ene kant ben ik volledig wild van de zomerse geur en de frisse smaak van zelf gefabriceerd zestepoeder, aan de andere kant vrees ik dat niet iedereen uitgerust is met een flinke portie engelengeduld (euh...wacht eens ik heb helemaal geen geduld! Het moet dus echt wel de moeite zijn). Dus hier komen de voordelen: het is supermakkelijk, goedkoop, milieuvriendelijk en hemels lekker. Alleen moet je wel wat geduld hebben om een portie bij mekaar te krijgen. Deze geweldige recyclagetip is afkomstig van Clothilde van Chocolate & Zucchini: een française met een superleuke blog.


Je kan het zestepoeder gebruiken van eender welke citrusvruchten (limoen, sinaasappel, manadarijntjes, pompelmoes,..). Eet je citrusvruchten en gebruik je geen bio, schrob ze dan enkele minuten met een hard borsteltje om de waslaag eraf te halen. Haal nu de zeste (enkel het kleurige deel van de schil zonder het witte) er zo dun mogelijk van af met een scherp mesje of een zesteschiller.
Laat de schilletjes een paar dagen drogen op een droge plaats.
Wanneer je de oven voorverwarmt voor een ander gerecht (yep, opnieuw hergebruik van anders verloren gaande warmte, misschien moet je zoals mij wel een bijkomende agenda in je keuken leggen voor alle dingen waar je aan moet denken als je kookt) plaats je de schillen vijf minuutjes in de oven op 150°. Wel bij de les blijven (je zou niet de eerste zijn die de heleboel gewoon donkerbruin laat worden zoals sommige mensen...) je wil ze goudkleurig niet bruin gebakken! Laat afkoelen en maal ze fijn in de keukenblender of in een vijzel. Voor de vijzelliefhebbers: geweldige oefening voor de bovenarmen! Bewaar het poeder in een luchtdicht potje.
Je kan het in gebak doen dat een frisse toets nodig heeft. Je kan er kip of vis mee inwrijven voor deze in de oven gaan. Als de hoeveelheid tegenvalt (mijn eerste portie was quasi onzichtbaar) kun je het poeder toevoegen aan een potje fleur de sel. Dit kun je aan heel veel gerechten toevoegen.

Echt gewoon doen! Onderaan deze post kun je reageren (klik op reacties). Vind je het ook zo super of heb je je bovenarm in de vernieling gevijzeld? Laat het weten!

4 opmerkingen:

  1. Hoezo "lichtgroen"? De beginwarmte van je oven nuttig gebruiken is al een felfrislentegroen in mijn ogen hoor...Goede tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is waar :) Maar dat kan hier nog veel beter dus er is nog wat werk aan de winkel. Bedankt voor je felfrislentegroene reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O O, je hebt deze citroenfan helemaal enthousiast gemaakt. Ik ga maar eens aan het werk dan...

    BeantwoordenVerwijderen