donderdag 28 mei 2015

Groentenburgers of fritters




Eentje uit de oude doos, een knapperig vegetarisch gerechtje. Beide fritters zijn eenvoudig te maken. Alleen het bakken kan een beetje tricky zijn wegens het uiteenvallen van de fritters als je ze te vroeg wil omdraaien.

Voor 6 grote of 12 kleine wortel en citroenmelisse fritters:

6 wortelen, geraspt

1 rode of gewone ui, geraspt

1 ei, bij voorkeur biologisch

1 à 2 el bloem

handvol citroenmelisse, fijn gesneden

handvol parmezaanse kaas, geraspt 

zout en peper naar eigen smaak

Als je geen citroenmelisse  hebt, gebruik dan citroenzeste, of zelfs een andere kruid zoals platte peterselie of dille. Iets fris.

Gooi de wortelen en de ui in de keukenrobot of rasp met de hand. Knijp de geraspte wortelen even uit, dit voorkomt uiteenvallen in de pan. Voeg de rest van de ingrediënten bij de wortelen. Kruid met peper en zout. Doe een flinke bodem arachide- of olijfolie in een pan en wacht tot de olie heet is. Als je twijfelt, probeer dan even met een koffielepel frittermengsel, als het sist is het goed. Vorm de fritters tussen 2 eetlepels, druk ze een beetje aan en leg ze in de pan. Draai om na 1 à 2 minuten en bak de andere kant.


Voor de aardappel en haloumi fritters:

5 middelgrote gekookte aardappels, geprakt

1 el peterselie, fijngesneden 

1 ei, bij voorkeur biologisch

1 à 2 el bloem

1 el melk

125 gr haloumi, in kleine stukjes gesneden


Heel lekker met een fris kruidenslaatje en voor wie wil, een stukje vis. 


Bon appétit!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen