zaterdag 2 mei 2015

Zelf bouillonblokjes en supersnel brood makenAfgelopen vrijdag had ik vijf fantastische madammen waar ik vroeger mee werkte over de vloer voor een dineetje. Als voorafje maakte ik een chili noedelsoep op basis van zelfgemaakte bouillonpasta. Het recept komt uit de River cottage preserve handbook van Pam Corbin en je kunt de gemaakte hoeveelheid bouillonpasta gewoon in de diepvries stoppen. Door het zout blijft de pasta smeerbaar, dus handig als je even een lepel nodig hebt. De foto maakte D. in december vorig jaar toen we de bouillonpasta voor de eerste keer gemaakt hebben. Bij de bouillon gaf ik sneetjes van het alomprezen "no kneed bread" van de New Yorkse bakker Jim Lahey. Ideaal als je haastig, onvoorbereid en lui bent in de keuken maar een overheerlijk kraakvers brood wel kunt appreciëren. Hier volgen de recepten.


                                                 
                                           
Voor de bouillonpasta:
(hiervoor heb je wel een keukenrobot nodig)

- 2 preistengels
- 1 venkel
- 4 wortels
- 2 selderijstengels
- 2 sjalotjes
- 3 knoflooktenen
- 30 gr zongedroogde tomaten
- 250 gram zout
- 1 bos platte peterselie

Stop alle ingredienten behalve het zout en de peterselie bij beetjes in de keukenrobot. Laat de machine na elke groente die je toevoegt lang genoeg draaien zodat de stukjes heel klein worden gehakt. Voeg nu de peterselie en tenslotte het zout toe en laat de machine alles verder hakken tot een homogene pasta. Het zout zal het eventuele groentesap absorberen, anders giet je het overtollige sap af.
Doe alles in een plastic potje en stop het in de diepvries.

Chili noedelsoep voor zes:

- 6 groene beetgare asperges
- 6 kastanjechampignons
- 1 kleine rode chilipeper
- 120 gr rijstnoedels
- een handje munt en basilicum om te garneren
- 2 koffielepels van de zelfgemaakte bouillon of 1 groentebouillonblokje
- 18 gepelde scampi's

Verwarm een halve liter water in een steelpannetje met de 2 lepels bouillonpasta of 1bouillonblokje en de fijngesnipperde rode chilipeper. Laat het mengsel tegen de kook aankomen en zet daarna het vuur uit.
Kook de asperges en de noedels, bak of gril de champignons en de scampi's. Snij elke asperges overlangs en vervolgens in drie stukjes. Snij ook de champignons in drie schijfjes. Spoel de noedels goed na het koken dan plakken ze minder. Je kunt dit allemaal op voorhand prepareren. Serveer in een glazen bowl de noedels met daarop de asperges, de scampi's en de champignons. Als je feestje begint laat je de bouillon nog eens net niet koken. Giet één pollepel voorzichtig in elke glazen bowl over de noedels en groente zodat ze net niet onder staan. Scheur een bosje munt en basilicum en leg in elke bowl op elk bergje een toefje kruiden.

No kneed bread van Jim LaheyIk moet zeggen dat dit een vrije interpretatie is van het recept omdat ik blijkbaar nog minder geduld heb dan Jim.
Het recept zegt het al: je moet hier geen vinger naar uitsteken en het brood is geweldig! Giet drie kopjes witte bloem die je met 1/4 koffielepel instant gist (poedergist) en één en eenhalve koffielepel zout in een grote mengkom doet (hoe groter de kop hoe groter je brood.) Gebruik dezelfde kop om 1 kop en driekwart kop water aan de bloem toe te voegen. Roer het mengsel met een houten lepel onder elkaar zodat al het water geabsorbeerd is. Zet de kom met een handdoek over op een warme plaats gedurende 6 tot 18 uur (oorspronkelijk is het 18 uur maar 6 lukt ook prima dus naar- gelang je planning en je humeur). Hierna zet je een gietijzeren kom met deksel (Le Creuset of gelijkaardig in een loeihete oven 230° gedurende een kwartier. Neem de kom voorzichtig uit de oven en strooi genereus bloem op de bodem. Spatel het deeg los van de randen (het kleeft enorm) en flip het dan in de pot. Jim wil dat je nu van het deeg een bal maakt en nog een half uur laat rijzen onder een keukenhanddoek. Maar geloof me, dit is met de consistentie van dit deeg vrijwel onmogelijk. Zet deze met het deksel erop in de oven gedurende 30 minuten en nog eens 15 minuten zonder deksel. Klaar is kees.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen